2024. október 3., csütörtök

Nivegy-völgyi barangolások: autós csillagtúrák Szentantalfáról


Minden évben utazunk a családdal, és az unokatesós nyaralásoknak külön helye van a szívünkben. Mi azt gondoljuk, hogy nincs nagyobb kincs az együtt töltött minőségi időnél, legyen az közös pancsolás, esti társasjáték, kártyavárépítés vagy kirándulás. Esetleg közös főzés, étkezés. Pont ezeket szoktuk csinálni, és ezek a mini nyaralások (3-4 naposak minden évben), kivétel nélkül mindig nagyon jól is telnek, mosolyogva emlékszünk vissza rájuk a hidegebb évszakokban. Az elmúlt években sátraztunk, pl. a Mecsekben, Magyarhertelenden (2021) , Somogyban, Nagyatádon (2022), és az Őrségben, Csörötneken (2023). Idén azonban egy frissen megnyitott közösségi szálláshelyet próbáltunk ki: a Szentantalfa SE öltözői feletti 12 ágyas nagy tetőteret. Szuper volt, nektek is ajánlom!



A szállás: Szentantalfa Nivegy-völgy SE közösségi szállója

Ez tehát egy falusi focipálya melletti öltöző tetőtere. Igen, jól olvastad. A tetőtérben van egy nagy egybenyitott tér, ahol simán elfér 12 ágy, és kényelmesen tudtunk enni a nagy asztal körül, körbeülve azt (igaz, cseppet átrendeztük a teret, hogy még komfortosabb legyen). Az előtérben van egy kis konyha, ami egyszerű _hideg_ ételek elkészítésére alkalmas. (Mi vittünk egy főzőlapot, és a fedett teraszon főztünk - tágasabb.) Van még két kisebb szoba, 2-3 ággyal, ezeket mi nem használtuk, pont 12-en voltunk, és nagyon jól éreztük magunkat egymás társaságában. A mosdók lent vannak, meg kell kerülni az épületet.

12 ágy, ráadásul éppen 5+7-es elosztásban - ahogyan mi érkeztünk
Nagy melegben jól esik az összes sötétítőt behúzni.
Légkondi teljesen jól működik.

Szentantalfán nagyon jó a közösségi sportélet, erről tanúskodnak
a fotók.

Nagy fedett terasz.

Teqball asztal

Kis rendezkedéssel simán elfértünk étkezésekkor is.


Parkolni közvetlenül az épület mellett lehet.

Kilátás a tetőablakból - sokat esett, ezért is tudtunk kevés
programot szervezni  a 4 nap alatt.

Természetesen a szoba klimatizált - tetőtérben máshogy nem is lehetne elviselni a létet!

A focipálya használható, van egy mini játszótér, és ott jártunkkor éppen épült a műfüves pálya is. Néhány méterre a szállástól forrás, patak. A falu központja is pár perc gyalog, kisebb bevásárlásokat tudtunk eszközölni a kisboltban, és ugyanitt van egy pizzéria is bowlingpályával, ami aug. 20. környékén zárva tartott sajnos - kár, mert nagy forgalmat generáltunk volna...

Túraútvonal menén, patakparton.

Hangulat a szállás kertje felől.

Focipálya néhány lépésre. 

Játszótér és épülő műfüves pálya.

Rét a szomszédban

Elhagyott zsidótemető a pálya felett, a dombon.

Házi lovarda az egyik kert végében, szintén szomszéd.


Autós kirándulások a környéken

Zánka, strand

Balaton közelében balatoni fürdőzés nélkül nyaralni nem lehet! Minden este kivártuk, míg ingyenes lesz a strandbelépés (19:00), és az amúgy is nagy hőségben ideálisnak bizonyult az esti fürdés bevállalása. A gyerekeknek is elég volt az esti nagy pancsolás egyszer vagy kétszer, majd vacsi a strandon vagy a szálláson. Legjobb program az elviselhetetlen meleg napokon.

Vihar előtt

Folyamatosan dörgött az ég!

Strandparti

Lesz vihar vagy nem lesz vihar?

Kornyi-tó

Itt a legvonzóbb az volt a gyerekek számára, hogy nagyon kellemesen fújt a szél, és végre tudtunk sárkányt eregetni. 1.5 órát biztosan elfoglaltuk magunkat ezzel az örömteli tevékenységgel! Utána rövid séta a modern szobrokhoz és a tóhoz. Ha nem lett volna olyan nyomasztóan furcsa idő, és a gyerekeknek van kedvük, a tavat megkerülhettük volna, van egy kis ösvény. 

Káli-medence, Kornyi-tó és környezete

Legjobb móka nagy szélben!

Én is többször kipróbáltam.

Akik éppen nincsenek soron, várnak. Két sárkányunk folyamatos
használatban volt.

A tó partján - a nádasban tényleg van víz, nem érdemes 
besétálni, elsüllyedsz.

Tanösvénytábla bogarászása, a háttérben az Emberi komédia
c. modern alkotás (Veszprémi Imre, 1986)


Szentbékkállai kőtenger

A gyerkőcök közül többen már jártak itt, fotókkal tudom bizonyítani. Mégsem emlékeznek rá, ezért mindenképpen el kellett ide kanyarodnunk. Különösen, hogy a Helka-trilógiából tudjuk már, hogyan is keletkeztek ezek a kövek... :) 

Sziklamászás ezer fokban

A kőtengerben ahová csak nézel, sziklákat látsz.

Kiváló fotóhelyszín


Egy pozitív "útmenti büfé" tapasztalat: a Petendi Langalló, Vigántpetend

Egy hely, ami bejött. Első alkalommal olyan jó volt, hogy a mininyaralásunkon kétszer is elkanyarodtunk ide langallózni, csülköt enni dödölletésztában. Beszélgettünk a tulajdonos hölggyel, az intézményt mostlakóházzal együtt árulják, mert már idősek, belefáradtak a folyamatos vendéglátásba. Remélem, találnak méltó utódot, mert fantasztikus ez a hely.

 

A Petendi Langalló kerthelyisége

A finom háziszörpök mellett ilyen langallókat fogyasztottunk.

Desszertnek házi rétest kértünk.

Az útról ezt a részt láthatod.
Van hatalmas parkolója - nem véletlenül...

Csülök dödölletésztában tormával, fokhagymás tejföllel

Étlap és itallap.

Szeretnél havonta friss, tartalmas információkat kapni barangolásainkról, kirándulásötleteinkről, múzeumlátogatásainkról, jó szállásokról? Iratkozz fel hírmagazinunkra:

BARANGOLÓ HÍRMAGAZIN FELIRATKOZÁS


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése