Kézdy Dani barátunk "eléggé" ért a borokhoz, és akkor most visszafogtam magam. Írt könyvet Tokajról, 15 éve szervezi a Furmint Február rendezvényt, nyitott egy pincét és gyűjti a borkülönlegességeket, országosan ismert és elismert személy a borszakmában... nem tudom, lehet-e ezt még fokozni, innen kívülállóként úgy tűnik, a szakmája csúcsán van, és még milyen fiatal!
![]() |
Kézdy Dani a 10. Furmint Február ünnepi kiadványában |
![]() |
Dani minden borról mesélt, de hallhattunk vicces sztorikat a Furmint Február szervezési hátteréről is. |
A kis Kálvária Pincét egy nagyon hideg téli napon látogattuk meg, ezért el is felejtettem fotózni kívülről. Bent az előtérben sincs sokkal melegebb - nyári napokon azonban ez milyen enyhítő lehet! - viszont a kóstoló helyszínén nagyon kellemes volt a hőmérséklet. Egy vastag pulóvert elviseltem magamon, de nem fáztam. Daniék felkészültek pokrócokkal, és ment a fűtés is rendesen.
![]() |
Kenyér, olaj, bor |
Aznap délelőtt tartották a Furmint Február sajtótájékoztatóját, ennek borsorát gyorsan lefotóztam, mert nagyon jól nézett ki. Ezután kezdődött a kóstolás - vakon. Persze nem a mi szemünket kötik be ilyenkor, hanem a borosüveget takarják le egy profi zsákkal, így a formája sem derülhet ki.
![]() |
A Furmint Február sajtótájékoztatójának borsora |
Az én első helyezésemet egy jégbor kapta. Úgy fogalmaztam Daninak, hogy szerintem ez volt az a bor, amire a kánai menyegzőn azt mondták a vőfélynek Jézus csodatétele után: miért tartogattad eddig a jó bort? Mivel másnap ünnepeltük egyik keresztfiúnk 18. születésnapját, ebből a különleges borból természetesen vittünk neki egy üveggel, tanulja csak a felnőtt élet kezdetén, mi a jó.
A borkülönlegességek mellé kaptunk sajtokat és kis szendvicseket is. A libamájas, a répakrémes kovászos cipófalat egyaránt mennyei ízekkel omlott szét a szánkban. Ha jól emlékszem :) összesen 12 bort kóstoltunk végig, én nem bírtam mindent meginni, hiszen nem vagyok hozzászokva ezekhez a mennyiségekhez. Viszont öröm volt látni, hogy a közönség között van visszajáró baráti társaság, profi sommelier és amatőr érdeklődő egyaránt (utóbbiak voltunk mi).
![]() |
Kézműves sajtok |
A Kálvária Pincében Dani rendszeresen tart borkóstolókat, nézzétek meg FB oldalukat, és menjetek el, próbáljátok ki ti is, nagy élmény lesz, ígérem!
A következő hónapok várható eseményei:




Szeretnél havonta friss, tartalmas információkat kapni barangolásainkról, kirándulásötleteinkről, múzeumlátogatásainkról, jó szállásokról? Iratkozz fel hírmagazinunkra:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése