Ági mindannyiszor meglep bennünket, ahányszor nála járunk. Mindig többet ad, mint amit gondolunk, hogy az a program adni fog. Ez az állítás fokozottan igaz a narancsszüretes, utolsó szicíliai napunkra. Nem volt ám időnk azon szomorkodni, hogy este felszáll velünk a gép! A narancsszüret üteme, élménycunamija, illat- és ízvilága ismét magával ragadott bennünet! A citrusligetet alaposan bejártuk a házigazda, Giancarlo vezetésével, hallhattunk beszámolót fontos gyógynövényekről, de a biogazdálkodás rejtelmeiről és örömeiről is megtudtunk rengeteg információt. Majd mikor teleszedtünk jó pár ládát hazavihető naranccsal, egy óriási lakomában volt részünk! Teli pocakkal már csak azon tanakodtunk, melyik zsebünkbe tömködve hozzuk haza a fapados járaton azt a rengeteg narancsot, amit leszedtünk a fáról... :)
Megérkezés után azonnal egy házi limoncelloval köszöntöttek minket a házigazdák, majd meséltek a birtokról, az öko- és biogazdálkodásról. A ház régi barátja, Salvatore a kertben található, vadon növő gyógynövényekről és felhasználási lehetőségeikről beszélt, sok történettel, megtörtént eseménnyel szinesítve az előadást. Ági mindent fordított, hogy semmilyen infó ne maradjon ki.
![]() |
Házi limoncello első körben, a jókedv és a hangulat megalapozásáért! |
![]() |
Nyami! |
![]() |
Ági otthonosan mozog a farmon, házigazdaként segédkezik a vendégek körül! Itt épp olivaolajos friss kenyeret kínál. |
![]() |
Én kérem, készültem: citromos körmökkel. :) Innen is köszi, Szandi!! |
Aztán hosszú sétára indultunk a ligetben. Meg-megálltunk egy-egy fánál, újabb történetek, részletek következtek a biogazdálkodás "titkaiból". Számomra a legérdekesebb az idősebb fák fiatalabbakkal történő beoltása volt. Az oltás során megfiatalítják a fát, amely a már meglévő, nagy, szerteágazó gyökereivel a tápanyagot sokkal gyorsabban juttatja fel az új, ifjú ágakhoz, és így az új növény immunrendszere is védettebb lesz.
![]() |
Indul a séta a citrusligetben. |
![]() |
Meg-megállunk. Giancarlo zsebéből előkerül a kiskés, hámoz, felez, magyaráz, kóstoltat. |
![]() |
Varázslatos hely: a Paparoni Farm tavasszal. |
![]() |
Ági két frissen szedett pomeloval |
![]() |
Mikor a blogger felmentést kap, és másra figyel! Egy tündéri kiskutyát dédelgettem sétánk során. |
![]() |
Narancs és pomelo, melyiket kóstoljam? |
![]() |
Séta, beszélgetés, friss levegő, béke, nyugalom. |
![]() |
Teljesen más a narancs íze, mint itthon, szállítás után...! |
Ebben a biogondolkodásban Giancarlo messze korszerűbb a környékbeli gazdákhoz képest. 15 éve folytat biogazdálkodást, és ezzel az úttörő próbálkozással példát mutat a szigetlakóknak. A citrusligetben termesztenek többféle citromot, mandarint, narancsot és pomelót. A magasabbra növő olajfák védik a ligetet a széltől - nem mellesleg termésük szintén betakaratítható, aranyat érő olajat ad.
![]() |
Mint a mesében, olyan szép. |
![]() |
Egy megszedett ládával. |
![]() |
Ági eligazítást tart a narancsszüret közben. |
![]() |
Szépséges látvány... nem győztem fotózni. |
Mire teleszedtük a ládákat, az ebédünk is elkészült a terület legnagyobb épületében, amely egyben medencés szálláshelyként is üzemel a szezonban. A több fogásos mediterrán lakomát az "agrotourismo", a Paparoni Farm reggeliző helyiségében tálalták nekünk a háziak, akik bár nem egy nagy család, mégis úgy viselkedtek, mintha azok lennének - és családtagokként fogadtak bennünket is!
![]() |
Ágit már teljesen befogadták a "családba"! |
A házigazdák közül többen gyermekkoruk óta barátok, együtt dolgoznak, mindent tudnak egymásról. Ez az összhang látszott is a lekvárfőzés, az étkezés, a felszolgálás során... egy csoda volt az a néhány óra, amit velük tölthettünk!
![]() |
Spontán "staff" fotó. |
A finomságokról nehéz szavakkal beszámolni, egy kis kollázst állítottam össze az ebéd alatt készült képekből. A fő tudnivaló, hogy minden étkezésük fő alapanyaga a zöldség! Ez a mediterránt étrend, amiről híressé vált magyar orvosaink és kutatóink (dr. Schwab Richárd, Barabási-Albert László) is azt állítják, hogy a lehető legegészségesebb étrend az összes közül. Itt mindent, amit ettünk (néhány kivételtől eltekintve) a kertben szedtek vagy termesztettek, a fehérjét tojással, tenger gyümölcseivel és _kevés_ hússal viszik be az étrendbe. Így maradnak egészségesek, vékonyak, nagy teherbírásúak az idősek is.
![]() |
Lekvárkavargatás, a másik pulton egy újabb fogás készül. |
A gyors búcsú után, mi autóba pattantunk, hogy elérjük a sztrájk alatt pont közlekedő járatunkat (ismét sztráljkoltak a vasutasok, megint belefutottunk, ilyen nincs és mégis van...). Palermoig vonattal mentünk tehát, a kocsit átvette tőlünk Mónika és Nóra az állomásnál, Ági pedig a vendégekkel busszal jött haza.
Palermotól a már jól bevált Shuttle bus vitt el minket a reptérig. Most nem voltunk annyira szomorúak, mikor elhagytuk a szigetet. Mert így, hogy másodjára jöttünk, biztosan tudjuk, hogy nem utoljára: ha az élet és a körülmények engedik, visszatérünk, ahogy lehet!
További cikkeim Szicíliáról:
1. DolceVacanza - gyakorlati tudnivalók szicíliai utazáshoz
2. Cefalú - a világ egyik legszebb helye
3. Palermo és Monreále UNESCO kincsei
4. Két különleges kirándulás Szicília északi részén (halászfalvak és Castelbuono)
5. Polizzi Generosa - a sziklára épült szabad város
7. Templomok völgye (UNESCO világörökség), Török Lépcső és sajtkóstolás
Szeretnél havonta friss, tartalmas információkat kapni barangolásainkról, kirándulásötleteinkről, múzeumlátogatásainkról, jó szállásokról? Iratkozz fel hírmagazinunkra:
BARANGOLÓ HÍRMAGAZIN FELIRATKOZÁS
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése